Rabu, 30 April 2008

(( Nasi Lemak dan Timun ))

Emm, siapa yang tak kenal masi lemak; makanan kegemaran kebanyakan rakyat Malaysia! Malah ada yang menjadikannya sebagai sarapan kegemaran dihidang bersama teh tarik... wah, menyelerakan! Tapi awas, fikirkan dulu sebelum anda makan...


Jika diamati, hidangan nasi lemak standard terdiri dari nasi lemak, sambal, sedikit bilis goreng, sepotong telor rebus dan beberapa hiris timun. Mengikut anggaran, hidangan ringkas sebegini mengandungi sekitar 600 ~ 700 kalori? Tapi jika anda tambah lagi dengan lauk; ayam goreng atau sambal sotong atau rendang kerang dan TEH TARIK... itu sendiri mau ingat!


Namun, ada seperkara yang sering kita abaikan; ulam timun. Ramai diantara kita yang meninggalkan timun ketika makan nasi lemak atau sate. Sedangkan timun kaya dengan khasiat dan mineral. Timun mengandungi 96.3% lembapan, 0.4% protein, 0.1% lemak, 0.3% mineral, 0.4% serat dan 2.5% karbohidrat, selain kalsium, fosforus, besi, tiamina, niasin,  vitamin C dan kandungan alkali sebanyak 64.05%. Timun juga dikatakan mengandungi sejenis bahan anti carsinogen; sejenis bahan anti kanser.


Ia juga mengandungi racun alkoloid jenis hipoxanti berkesan untuk mengatasi masalah cacing dalam perit. Kandungan alkali yang tinggi juga dapat membantu masalah berkaitan dengan asid urik seperti gout, neumatik dan sakit sendi. Caranya amat mudah: campur 180ml jus timun dengan lobak merah, saleri dan bit. Minum setiap hari.